El passat 13 de març es declarava l’estat d’alarma i s’iniciaven una sèrie de canvis molt importants per tal de combatre l’expansió de la #COVID19. Han estat dos mesos plens d’incerteses on tots els sectors de la societat hem remat conjuntament cap a una sola direcció: aturar la propagació del virus.
A Prodis també hem viscut aquests dos mesos amb una mescla d’emocions molt intensa. Però el que no ha canviat en cap moment ha estat la nostra filosofia i missió: treballar amb i per a les persones a les quals atenem. Ara que el desconfinament comença a avançar, volem fer una mirada enrere a aquestes setmanes i explicar com ho hem viscut des de dins.
[splitter type=”solid double dotted dashed-thick dashed-thin textured” color=”” top=”25″ bottom=”25″ /]
[splitter type=”solid double dotted dashed-thick dashed-thin textured” color=”” top=”25″ bottom=”25″ /]
Situació a les Llars de Prodis
Des de l’inici del confinament vam decidir centrar esforços i professionals a les nostres Llars-residència. Vam ampliar el nombre de professionals que atenen als usuaris que conviuen a les diverses Llars per a poder acompanyar les 24 hores amb unes ràtios més altes. Mantenir el benestar emocional i físic dels nostres durant aquells primers dies tan incerts va ser una de les tasques més difícils i cabdals. Tots i totes havíem d’adaptar-nos a una situació totalment nova de forma ràpida.
L’equip de professionals va fer un treball impressionant: posant-hi voluntat, creativitat i molt d’amor. Durant aquests dos mesos de confinament s’han realitzat moltíssimes activitats, tallers, etc. Fins i tot vam organitzar unes olimpíades on van participar totes les Llars!
Tota aquesta feina, però, la vam realitzar a cegues, sense tenir accés a les proves PCR (que com ja han denunciat associacions com DINCAT, van arribar molt tard) i amb equips de protecció individual (EPI’s) escassos. La solidaritat de moltes persones i entitats que van fer donacions durant els primers dies de l’estat d’alarma ens va ajudar a poder tirar endavant.
[splitter type=”solid double dotted dashed-thick dashed-thin textured” color=”” top=”25″ bottom=”25″ /]
#Confiactius i acompanyament a famílies
Un altre aspecte molt important era mantenir actius a tots els nostres usuaris que viuen amb les seves famílies a casa. El tancament dels Centres de Teràpia Ocupacional (13 de març) i el CET (17 de març) provocava que tots els usuaris de Prodis estiguessin a casa sense poder gaudir de les seves rutines habituals. És per això que es va iniciar el projecte dels #Confiactius!
Des del 17 de març, diàriament s’ha publicat un vídeo al canal de Youtube proposant una activitat o taller. La participació dels voluntaris i voluntàries de Prodis ha estat cabdal per a poder pensar i presentar tantes idees pels nostres! Volem agrair enormement la gran dedicació i el temps que ens regalen el voluntariat de Prodis!
També els i les professionals del departament social de Prodis han fet una gran tasca acompanyant i assessorant telefònicament a les famílies. No han estat dies fàcils per als nostres. Els canvis sobtats de les seves rutines han provocat que emocions com l’avorriment, la ràbia, etc. poguessin aflorar més fàcilment.
[splitter type=”solid double dotted dashed-thick dashed-thin textured” color=”” top=”25″ bottom=”25″ /]
El Centre Especial de Treball
L’activitat al Centre Especial de Treball va aturar-se en sec el 17 de març. Amb el pas dels dies, però, el Govern central va permetre la tornada a la feina de moltes empreses. Passada la Setmana Santa molts CET’s ja podien tornar a obrir, però com a Prodis es va valorar que encara no era el moment idoni ja que la salut dels nostres era molt és important que l’economia en aquell moment.
Amb el pas de les setmanes el Centre Especial de Treball ha anat tornant, gradualment, a la normalitat. La reincorporació dels treballadors/es ha estat amb comptagotes. Cada cas és valorat de forma individual i s’analitza si es pot assegurar la salut de la persona i per tant és apte per tornar a treballar. Els treballadors del CET que tenen patologies prèvies o edat avançada encara no han tornat a la feina per a poder protegir-los millor.
[splitter type=”solid double dotted dashed-thick dashed-thin textured” color=”” top=”25″ bottom=”25″ /]
Escola Professional: seguim en format virtual!
L’escola professional de #Prodis també ha pogut seguir avançant en els seus continguts a través de classes virtuals i videotrucades. Els cursos d’auxiliar d’hostaleria i auxiliar de cuina han tingut una continuació, adaptant la docència a les classes en línia.
[splitter type=”solid double dotted dashed-thick dashed-thin textured” color=”” top=”25″ bottom=”25″ /]
Comunicació positiva i privacitat en les dades de salut
Des de l’inici del confinament l’estratègia comunicativa de Prodis va ser seguir amb la comunicació positiva que portem duent a terme des de sempre. Mantenir connectats als nostres a través de xarxes socials i les diverses activitats que hi anàvem publicant ha estat necessari per mantenir els ànims amunt.
El programa de “televisió” que va sorgir a l’inici del confinament (“Ens Quedem a Casa TV”) és un exemple d’aquesta comunicació positiva. Eren capítols diaris on s’explicava què feien els companys i companyes a les Llars. Tenia l’objectiu de comunicar pel públic extern (famílies, amics, etc. que ens segueixen a les xarxes socials) i també de mantenir connectats als companys de les diferents Llars a través del programa.
Per altra banda, la comunicació sobre la situació de salut dels usuaris va ser tractada amb molta més privacitat i intimitat. No es van fer públics ni els casos positius ni els usuaris hospitalitzats per #COVID19 de l’entitat fins que tots van ser donats d’alta. Era l’única notícia que volíem transmetre: tenir a tota la família de Prodis sana i a casa!
La bona feina de tots els equips professionals ha ajudat a fer que la situació de salut dels usuaris de les Llars Prodis hagi estat molt bona i controlada. Seguim treballant perquè això segueixi així: la salut dels nostres és el més important!